Ръководствата на три големи болници ще бъдат сменени в близките дни. Това обяви здравният министър Петър Москов и посочи конкретните болнични заведения - "Св. Анна" в София, "Св. Марина" във Варна" и "Св. Георги" в Пловдив.

Той обясни, че трите болници са държали повече от 25 процента от авоарите си в една банка, в случая - КТБ, което е нарушение на нормативен акт на Министерството на финансите. Загубите възлизат на около 1 милион лева, посочи министърът, без да уточни дали сумата е обща за трите лечебни заведения.

„Съобщението към болниците е ясно: "Купонът свърши!". Не може да продължава безразборното харчене на пари от болниците, а след това държавата да покрива разходите”, каза Москов в здравната комисия в парламента, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че за разлика от предишни години, през 2015 г. директорите на лечебните заведения имат яснота за разпределението на парите и имат спокойствието да знаят, че разполагат с гарантиран ресурс. "Когато всеки директор има пред себе си ясната финансова рамка, в която може да влезе, той ще знае как да управлява своя ресурс, а болницата ще се превърне в това, което трябва да бъде", обясни здравният министър.

До две седмици болниците ще получат 95 процента от фактурираните средства през миналата година, каза още министър Москов в отговор на въпрос, свързан със сигнали, постъпили от областни здравни заведения в Североизточна България, според които към момента те са получили до 30 процента по-малко в сравнение с миналата година.

Москов заяви също така, че от последния доклад за състоянието на ВМА става ясно, че за последната година задълженията на лечебното заведение са с 27 млн. лв. по-малко. Според него това показва, че има начини за добро управление.