Министерство на образованието и науката окончателно оряза европейското финансиране за „неприоритетните студенти”, стана ясно от писмен отговор от Меглена Кунева до депутат от Реформаторския блок.

Извън програмата за евростипендиите остават студентите по икономика, право, психология и медицина.

В писмото са посочени и данни, довели до решението. За разлика от специалностите, останали извън европейското финансиране, към специалности като електротехника, енергетика, архитектура, химия и педагогическите спецалности има много нисък интерес.

„Ако сега не предприемем действия за увеличаване на броя на студентите по педагогически специалности, след години ще имаме недосиг на кадри във всички сфери”, пише Кунева.

Освен данните има и голяма диспропорция между пазарите на труда и на образованието. По думите на министъра на образованието се стимулират специалности, които са високо търсени на пазара на труда и за тях вече има реализация.

„МОН не може да промени критериите, без да промени оперативната програма”, пояснява още Кунева, като по този начин аргументира тоталното „отрязване” на европейско финансиране за „неприоритетните” специалности.

Трябва ли да има „приоритетни” и „неприоритетни” специалности?