Има академична автономия и Министерството на образованието не е казвало никога как да се избира ръководството на Медицинския университет, но трябва да се спазва законът. По този начин просветният министър Меглена Кунева обясни проверката, която назначи, след като Общото събрание на вуза реши да отстрани ректора проф. Вихра Миланова.

Обект на проверка ще са спазването на гаранциите за публичност и гаранциите за редовно призоваване на делегатите.

„Вчера сме чакали до вечерта документите, които искаме да проверим за правилността, по който е протекло събранието. Такива документи не сме получили. Не ни ги дават, има съпротива. Не ги дават тези, които са организирали събранието”, призна Меглена Кунева.

Тя се закани, че законът ще бъде приложен „с пунктуалност и грижа към българското образование и българските студенти” и обяви, че проф. Миланова ще обжалва решението.

МУ е разтърсван от скандали, след като в медиите се появи одитен доклад на МОН с данни за сериозни нарушения по времето на предишния ръководител проф. Ваньо Митев. Прокуратурата и ДАНС влязоха в университета, а новото ръководство освободи ключови служители от администрацията.

Митев е категоричен, че Медицинският университет е управляван добре и обвиненията са безпочвени. Критиците на Миланова са на мнение, че тя не изпълнява програмата, която е представила при избирането си, а самата тя твърди, че е отстранена под натиск на заседание, чиято легитимност се оспорва в съда. На нейно място беше назначен зам.-деканът проф. Виктор Златков.

В сюжета беше забъркан и премиерът Бойко Борисов, чиято бивша съпруга е сестра на новия ректор. Министър-председателят подчерта, че няма пръст в избора и го определи като „непрозрачен” заради отказания достъп на медиите по време на заседанието.