НАТО е отбранителен съюз; НАТО не се кани да напада Русия или някоя друга държава. Ако Русия дефинира НАТО като заплаха, това е въпрос към нея. Това подчерта външният министър Даниел Митов в студиото на „Лице в лице”.

По думите му с началото на кризите в Украйна и Близкия Изток в ЕС има „невероятно единство за това какво защитаваме и накъде вървим”.

Поради тази причина и позицията на България за санкциите срещу Русия не е само функция на решение, взето в Брюксел: „Тя е национална позиция на България, ние защитаваме определени международни норми, ние защитаваме международното право”.

По думите му санкциите са единственият инструмент на Европа, с който може да се влияе на руската политика. „Ние не искаме да воюваме с Русия и именно заради това се налагат санкции”, подчерта Митов.

Според него спазването на международните стандарти трябва да води и до единство във вътрешнополитически план. „Трябва да се борим срещу дезинформацията в публичното пространство и да казваме истината”, заяви Митов.

Той обаче опроверга твърденията на някои български политици, че тече мобилизация и НАТО ще разположи нападателно оръжие на наша територия: „Аз не мога да си обясня как на някои хора им раждат главите такива неща”.

„Да се говори, че България е заплаха за някого или че някой заплашва България, е пълна лудост”, категоричен бе Митов.

Според него, в посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг у нас не трябва да се търсят някакви особени знаци, тъй като нашата страна все пак е членка на Алианса.