Март е крайният срок, в който България трябва да изпрати писмо с кандидата, когото номинира за следващ генерален секретар на ООН. Това съобщи в отговор на въпрос министърът на външните работи Даниел Митов, който участва в заседание на Съвета на ЕС в Брюксел, цитиран от БТА.

Писмо с номинация с българската кандидатура ще бъде изпратено в първия момент, в който преценим за най-удачно и че то ще представлява добрия момент за успеха на българската кандидатура, която и да е тя. Трябва да ви уверя, че МВнР ще вложи всички усилия, целия си ресурс, за защита на българската кандидатура за генерален секретар на ООН, без значение коя е тази номинация, посочи министърът.

Изпращането на такова писмо отива отвъд техническите правомощия на министерството, други важни институции трябва да си кажат мнението по въпроса. Ранното обявяване на кандидатура много често може да се превърне в повод и да създаде условия за атакуване на българската кандидатура. Тук има и тактически съображения.

"Не може да не изпратим такова писмо, но МВнР има ограничени правомощия. От наша страна българската кандидатура ще бъде защитена по най-добрия начин, с всички ресурси, с които разполагаме и с целия потенциал, който имаме", заяви Митов.

Лидерът на АБВ Георги Първанов отправи ултиматум към премиера Бойко Борисов правителството "незабавно" да номинира Ирина Бокова за генерален секретар на ООН или партията му ще оттегли подкрепата си за кабинета.