Ако бях на мястото на критиците ни в момента, бих бил много по-притеснен за състоянието на собствената им икономика. Това заяви пред журналисти външният министър Даниел Митов във връзка с изказването на руският премиер Дмитрий Медведев, че членството в Европейския съюз е донесло негативи на България.

„Стана неприятна тенденция да ни се отправят критики, оттам откъдето не е редно да бъдат отправяни. Данните са извадени от контекста на икономическото развитие на България и на света като цяло. До 2007-ма година, когато България стана член на ЕС световната икономика имаше сериозен растеж и това се отрази на България- както за нивото на безработицата, така и на чуждестранните инвестиции. В края на 2007-ма удари най-тежката световна икономическа криза, която навлезе в България през 2009-та и страната беше засегната много тежко. Безработицата нарасна глобално, не само у нас и това не е пряка функция от членството ни в ЕС”, посочи Митов.

„Същото важи и за чуждестранните инвестиции. Тогава започна оттеглянето им от всякъде и това също не е функция от нашето членство в ЕС. Бяха засегнати много държави не-членки на ЕС. Затова смятам, че това е безкрайно манипулативно, за пореден път. Аз ако бях на мястото на нашите критици в момента, бих бил много по-притеснен за състоянието на собствената им икономика, за отлива на чуждестранните инвестиции в момента оттам, за изолацията на тяхната икономика, за сриващата се валута на тяхната държава и не бих давал съвети нито на България , нито на Украйна нито на която и да било друга държава как да се държат и какви геополитически избор да правят”, заяви външният министър.

„Ние ще продължим да подкрепяме Украйна за реформите, които й предстоят да направи и да върви по пътя към европейска интеграция. Иска ми се да вярвам, че няма кампания срещу България, защото ако се декларира приятелско отношение и ако се води някакъв диалог, не може да се водят кампании срещу България”, каза още Даниел Митов.