Предложената за правосъден министър Екатерина Захариева е удобният човек, който няма да боде. Така социологът Мира Радева коментира кандидатурата на Захариева, която беше обявена днес от премиера Бойко Борисов, в предаването „Лице в лице” по bTV.

Според Радева Захариева ще е от хората, които няма да забелязваме особено. Социологът е на мнение, че може би идеята е правосъдната система да не е във фокуса на вниманието.

„ Съдебната система е горещ картоф. Бойко Борисов с удоволствие го хвърли в полето на Реформаторите, сега Реформаторите не го искат и какво друго може да направи, освен по възможно най-милия начин, някак си да го адаптира в собствените си планове”, подчерта Мира Радева.

„Каквито и варианти да се слагаха на масата, те не извеждаха съдeбната система от този лобистко-олигархичен модел, който свързва законодателна, изпълнителна, съдебна и медийна васт в общ комплот, който работи срещу интересите на обикновения гражданин”, изтъкна тя.

По думите й е окуражаващ фактът, че редовите съдии са излезли на протест.

Генерална промяна в съдебната реформа не беше в плановете на Борисов, заяви Радева. „Той се интересува от пътища, от стабилност. Бойко Борисов ми прилича на един човек, който удобно се е настанил в профила и обувките на Тодор Живков”, посочи Радева.

Според Христо Христев, доктор по право и преподавател в Софийския университет, предлагането на Захариева за министър на правосъдието има един основен адресат - външните фактори – партньорските държави в ЕС, ЕК и САЩ.

Чрез предлагането на Захариева се цели да се постигне ефект на убеждаване на външните фактори, че въпреки сътресенията от последните 7-10 дни те могат да продължат да очакват, че ще има някаква прилична реформа, подчерта Христев.

Броят на депутатите от ДСБ е силно ограничен, за да може да влияе съществено. Ако те успеят да поддържат ясна и последователна политическа линия, която да съответства на очакванията на част от обществото, и да си тушират по смислен начин проблема с Петър Москов, ще спечелят доста точки, допълни Христев.