Прехвърлянето на ГДБОП от МВР към структурата на ДАНС бе акцентът в работата на министрите на днешното редовно правителствено заседание.

Кабинетът одобри промените в правилника за прилагане на закона за ДАНС, така че служителите на ГДБОП да станат агенти. Дирекцията сменя името си на „Противодействие на организираната престъпност" или ПОП, но адресът и условията на работа остават същите.

„Единствено ще бъде променена подчинеността на директора на ГДБОП от министъра на вътрешните работи към председателя на ДАНС,” коментира вътрешният министър Цветлин Йовчев, който подчерта, че преместването няма да бъде свързано с никакви разходи.

Министърът заяви, че полицията е на гражданите и ще направи всичко възможно на протестите да няма насилие. Оставката на кабинета според него обаче не е на дневен ред.

„Решенията, които са необходими, за да се посрещнат очакванията на хората, включително и тези, които протестират, са в програмата на кабинета. Една прибързана оставка на правителството ще доведе до хаос в държавата. Трябва да се действа отговорно от всички институции в момента,” заяви Йовчев.

Министър Йовчев благодари на полицаите, които охраняват протестите, но не уточни как ще им заплати извънредния труд.