Не може да се направи такава съпоставка между акциза за цигарите и данъка върху вредните храни. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов при изслушване в Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БГНЕС.

Той подчерта, че при цигарите пушачът няма избор дали да поеме вредните вещества, или не, докато сега предлаганият данък засяга количеството сол, захар, кофеин или трансмастни киселини в храната. „Когато то е над определено ниво, което гарантирано води до това, че децата ни и ние боледуваме, това влиза в обхвата на данъка за общественото здраве”, обясни Москов.

Той цитира данни от Унгария, където само през първата година от въвеждането на данъка, потреблението на храни, които съдържат такова вредно количество от тези вещества е спаднало средно с около 27%. Освен това 40% от храните, които са попаднали в обхвата на този данък, са реформулирали рецептите си, т.е. намалили са количеството захар, сол, и са паднали под обхвата на данъка.

Работодателите обаче повториха тезата си, че данъкът ще има предимно отрицателен ефект върху фирмите (които ще са пострадат от румънски внос) и потребителите (които не могат да си позволят по-здравословна и скъпа храна). Браншовите организации посочиха, че и към момента продуктите им трябва да са съобразени с изискванията на ЕС за качество.

Американската търговска камара в България, Германо-българската индустриално-търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара и Гръцкият бизнес съвет в България се обединиха в подкрепа на българския бизнес срещу въвеждането на данък "Обществено здраве".

От бизнеса предпочитат да бъдат въведени стимули за намалената употреба на вредни вещества, вместо да се преминава към рестриктивни мерки. Идеята на организациите е да се обложат само отделните продукти, напр. маргарина, солта, захарта и самите производители да преценят дали да ги използват и в какво количество.

Смисълът на въвеждането на този данък не е в това да се прибират пари от бизнеса, подчерта в отговор Москов: „Аз като здравен министър ще бъда щастлив, ако приходите от този данък бъдат 0”. Това според него ще означава, че всички сме променили начина си потребление, а производителите - че са преформулирали рецептите си.

Макар да отговаря за здравеопазването, д-р Петър Москов навлезе в територията на колегите си с ресори „Финанси”, „Регионално развитие и благоустройство” и „Образование” и даде някои идеи за това какво все пак ще се прави с постъпленията от данъка: ще се ремонтира училищната спортна база, ще се инвестира в програми за профилактика и програми за детското здраве и за ново хранене на децата в училищата.