Михаил Миков остава председател на Народното събрание. След гласуване и прегласуване с 82 гласа "за", 110 "против" и без "въздържал се" парламентът отхвърли искането на ГЕРБ за предсрочното му освобождаване в сряда.

В мотивите на предложението бе записано, че Миков е открил заседанието на 26 септември в нарушение на правилника и е злоупотребил с права, тъй като не са били допуснати искания на опозицията. Така, според ГЕРБ, се е стигнало до провеждането на нелегитимно заседание, което е опорочило проведените дебати и гласувания. Вносителите пишат, че е застрашен правовият ред и е поруган парламентаризмът.

Самият Миков заяви, че няма да участва в гласуването. „Можете да бъдете опозиция на мнозинството и на правителството, но не и на парламента и на народа, който ви е изпратил тук. Аз не съм председател, аз съм един от вас”, коментира той.

По време на дискусията в пленарна зала част от депутатите показаха за пореден път своята духовитост в спор за разликите между ментално и физическо присъствие. Ето и примери:

Вие от ГЕРБ се явявате като един герой на Радичков – араламбите само, нищо смислено не предлагате да направим за този народ. Не се проявявайте като времеяди. Четири години изядохте като марокански скакалци историческото време на България. Вие сте еманацията на разрухата. Не ви е проблем Михаил Миков, а това, че имате неустановеност в своето съзнание. Физически сте тук, ментално някъде другаде, а политически – никой не знае къде сте”, заключи социалистът Минчо Минчев.

 

Опитвам се с целия си 23-годишен политически опит да си отговоря на въпроса – коя политическа цел може да те накара да направиш такъв безумен ход – да искаш вот, да седиш в зала и да не участваш. Извинявайте, шизофреници ли сте като политици?”, каза Йордан Цонев от ДПС.

Отделянето на духа от тялото не се отразява добре на депутатите от ГЕРБ”, диагностицира зам.-председателят на НС Мая Манолова.

Не че едно физическо тяло не може да е на повече от едно място, но не може да е на повече от едно място по едно и също време. Ментално може да сте били на друго място”, допълни парламентарният лидер на ДПС Лютви Местан.

И духом, и тялом съм тук”, гарантира Красимир Велчев от ГЕРБ.

Юристът Миков е в тежък конфликт с партиеца Миков. Освободете ни от присъствието си, защото всички сме роби на закона, за да бъдем свободни", каза Ирена Узунова от ГЕРБ. Думите й накараха Илия Баташки от левицата да даде съвет: „Не изпадайте в ситуацията на санитарят, решил да лекува диария с клизма”.

Миналата седмица ни върнахте в годините на тоталитаризъм и диктатура, квесторите броиха народните представители като глава добитък и все пак и днес не е ясно кой е присъствал и кой не. Ако на вас вляво не ви е обидно да ви броят по този начин, на нас ни е обидно”, заяви депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова.

Чухме изказване на един истински убеден парламентарист, който ще отстоява авторитета на Народното събрание, независимо от своето качество”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Вашият лидер е член на Политбюро на БКП. Аз също бях член на тази партия, но за много от вас, които мишкувахте, мен ме изключиха, защото не търпях всичко, което правеха партийните секретари – с една дума комунистите”, каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.