Българската конституция е с неизчерпан капацитет и няма нужда да бъде променяна, каза председателят на Народното събрание Михаил Миков пред журналисти във Велико Търново, предаде БТА. Според него изпитанията около една или друга регистрация не са израз на криза в българския парламентаризъм, но априорното обсъждане за промени в конституцията единствено и само подкопава доверието в основния закон.

По думите му причината за подобни дебати е в липсата на навици за пряко прилагане на конституцията и недостатъчното й познаване от хората. По този повод на 16 април ще бъде разпространен текстът на последната Конституция в 160-хиляден тираж, за да могат повече хора да я прочетат, допълни той.

Във Велико Търново председателят на Народното събрание поздрави участниците в научната конференция на тема "135 години български парламентаризъм", организирана от Народното събрание, съвместно с Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", Юридическия и Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", която се състоя в залата на Учредителното събрание.

"Свободата се превръща във висша ценност и в основна линия на Търновската конституция. И така преминала през времето тази свобода се превръща в най-големия атестат за зрелостта на българската интелектуална мисъл след Освобождението", посочи в обръщението си Михаил Миков.