Председателят на Народното събрание Михаил Миков покани президента Росен Плевнелиев лично да запознае народните представители с предложението си за провеждане на референдум за избирането на депутатите по мажоритарната система, както и за въвеждане на задължително и електронно гласуване.

Президентът отхвърли поканата, като чрез своята пресслужба той напомни, че мотивите му са изпратени преди повече от четири месеца до Народното събрание като от този момент насам те са обект на дебат между политици, експерти и граждани.

Множеството социологически проучвания и събраните за месец почти 600 хиляди подписи на граждани в подкрепа на референдума ясно показват, че мотивите на президента са били чути и подкрепени от хората, се казва още в писмото, адресирано до председателя на Народното събрание

На 29 януари президентът инициира национално допитване по три въпроса, свързани с изборното законодателство:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

По-късно инициативен комитет, ръководен от проф. Георги Близнашки и подкрепен от ГЕРБ, събра нужните 500 000 подписа, за да направи референдума задължителен.

В средата на май стана ясно, че над 100 000 от парафите са невалидни, но въпреки това бройката им беше достатъчна за парламентарно обсъждане на предложенията.

Първоначално в БСП бяха скептични, но след раздора с партньора в управляващата коалиция ДПС самият Сергей Станишев заговори за въвеждане на задължително гласуване. Това промени и отношението към референдума.