Искането на президента за референдум, свързан с избирателната система, влиза в парламента до края на седмицата. Това каза председателят на Народното събрание Михаил Миков пред БНР.

Ще се дебатира и по подписката на инициативния комитет, който също настоява за референдум за изборните правила.

Преди месец Миков отказа да свика заседание за обсъждане на предложението за референдум за изборните правила, въпреки събраните 570 хиляди подписа.

Мотивът беше, че е изтекъл 3-месечният срок за събиране на подписи, въпреки че внесените подписи за референдума бяха повече от необходимите 500 хиляди.

„Доколкото разбирам тази седмица ще се предложи такава точка в дневния ред, не само по искането на президента. Знаете, че и Близнашки драматично преживяваше съдбата на неговите подписи“, посочи парламентарният шеф.

Проф. Георги Близнашки, който е председател на Инициативния комитет за референдума, коментира тогава, че мотивите, с които Миков отказва парламентът да се заеме с референдума, са правен абсурд.

Междувременно БСП и ДПС се оказаха в „студена война” и Сергей Станишев повдигна въпроса за задължителното гласуване (един от въпросите, повдигнати от Росен Плевнелиев) като опит да накаже ДПС.