Освен че е незаконосъобразно, спирането на обществените поръчки е индикация, че недостигат пари. Това обяви лидерът на БСП Михаил Миков на заседанието на Националния съвет на БСП, на който трябва да се приемат правилата за кампанията по избора на нов председател на партията на 7 и 8 май.

По думите му с това се цели разтоварване на държавния бюджет за тази година и отчитане на пропаганден ефект за късане с олигарсите, които са в основата и на днешното управление.

„Това показва, че паянтовата конструкция на управляващата коалиция изпитва все по-сериозен натиск и затруднения, затова и очакванията са процесите на ерозия и нестабилност да набират скорост, без да може да се изключи вероятността от произвеждане на предсрочни парламентарни избори”, коментира лидерът на социалистите.

Миков смята, че Реформаторският блок не съществува като единно политическо образувание и вече не е надежден партньор на ГЕРБ. В Патриотичния фронт също зреело разделение, макар и далеч по-дискретно артикулирано.

"Вдясно днес наблюдаваме роене, модерно е да се говори за фрагментацията на лявото - Първанов, Дончева, Кадиев, друг въпрос е дали това е фрагментация на лявото или отделяне от лявото", обяви Миков. 

Лидерът на БСП коментира и акциите на полицията от последните седмици: „Последните акции с жандармерията и спирането на лъскавите коли са „дежавю” на мероприятия, които се провеждат винаги, когато обществото има засилено усещане за разгул на престъпността. Но особеното сега е и демотивацията на състава на полицията. Тези дни започват отново протести на полицаите”, отбеляза лидерът на социалистите.

Според Миков очевидно е, че предложените промени в Закона за МВР няма да бъдат приети от състава на министерството.