Лидерът на БСП Михаил Миков обяви, че е готов на 7 май да поеме партията за втори път. Според ръководството на БСП България ще трябва да се готви за предсрочни избори през пролетта на 2017 г. „Важното е партията да е готова, а Бойко Борисов да е готов за след това”, коментира Миков на въпрос дали е готов за предстоящия конгрес.

„Моята прогноза е, че Борисов ще предизвика предсрочни избори през пролетта на следващата година”, посочи евродепутатът Илияна Йотова.

Социалистите от БСП отбелязаха 1 май – Ден на труда, с митинг-шествие.

Денят съвпадна с Великден, поради което в Борисовата градина в столицата се събраха значително по-малко симпатизанти на левицата.

За първи път от много години насам няма и автобуси с симпатизанти на партията от други градове в страната.

1 май беше отбелязан и по света. Хиляди хора излязоха по улиците, за да демонстрират в защита на трудовите си права. Големи манифестации се проведоха в Хонконг, Токио и Манила с искания за увеличаване на заплатите и социална справедливост.

Турските власти и тази година забраниха демонстрациите в центъра на Истанбул, които по традиция се превръщат в бойно поле за сблъсъци с полицията. Безредици възникнаха снощи в Хановер, където няколко хиляди членове на левичарски организации отбелязаха Празника на труда.

Протестиращите хвърляха камъни и бутилки по полицията, подпалена беше и полицейска кола. В отговор силите на реда арестуваха десетки вандали.