Нестабилността в Близкия изток създава силен миграционен натиск върху България и целия Европейски съюз. Това е подчертал служебният външен министър Даниел Митов на редовната си работна среща с посланиците на държавите членки, съобщиха от Министерство на външните работи.

„Въпреки предприетите мерки бежанският поток се увеличи през последната една година, поради което ние ще се обърнем към Еврокомисията и останалите наши партньори за подкрепа и съдействие”, обясни Митов пред посланиците.

Той подчерта, че тежката ситуация в Сирия и Ирак, която поражда трайна нестабилност и представлява сериозен риск не само за съседните държави, но и за целия ЕС и световната сигурност.

Въпреки силния миграционен натиск, на който е подложена България, страната продължава да „подкрепя всички действия на нашите съюзници и партньори насочени срещу  действията на терористите от организацията „Ислямска държава”, увери външният министър.

С посланиците той е обсъдил още ситуацията в Украйна. „Изтеглянето на руската армия, която по официална информация провеждаше учение  от границата с Украйна, поражда известни надежди за намиране на решение на конфликта”, коментира Митов.

„В същото време за нас е важно след сформирането на нов парламент в Киев, украинското правителство да реализира необходимите реформи в икономически и политически план”, заяви българският министър.