„В тази силно политизирана среда, в условия на тотална конфронтация премиерът Орешарски се показа като европейски премиер и мисля, че думите му не бяха израз на поза, а на дълбока убеденост”. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан след неуспешния вот на недоверие, внесен от ГЕРБ.

„Явно е, че срядата ще бъде ден за вотове на недоверие, което е парадокс. Това е анормално, това е категоричното падение на опозицията”, добави Местан. „Най-важният извод е за профила на министър-председателя Орешарски. Той се държа като истински европеец днес – благодари освен за подкрепата на двете парламентарни групи, които отхвърлиха вота на недоверие, благодари и на опозицията за критиките и заяви, че ще се съобрази с опозиционната критика”, посочи Местан.

Той заяви още, ч е в парламентарната група на ДПС имаме силно очакване президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради бежанската криза.
„Ще гласувам за запазване на пълната забрана на тютюнопушенето, макар да съм толерантен непушач”, разкри Местан. Той гарантира, че депутатите от ДПС ще гласуват съобразно собствените си разбирания по темата.

„Чух много съображения за отпадането на тоталната забрана, най-вече от икономическо естество. Без да е задължително моето мнение по въпроса – за мен здравето има предимства пред икономическите съображения”, заяви лидерът на ДПС.