Вътрешнопартиен конфликт в ДПС няма, оставката на Христо Бисеров не е поискана нито от мен като председател, нито от когото и да е в партийната ни йерархия на национално и местно ниво. Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан на пресконференция.

Вчера заместник-председателят на Движението Христо Бисеров подаде оставка от партийните постове, като заместник-председател на парламента, като председател на правната комисия и стана ясно, че ще напусне и Народното събрание.

Местан уточни, че Бисеров е замразил членството си в ДПС. „Съображенията му стоят извън политиката и извън битността му на член на централното ръководство на ДПС”, посочи Местан. По думите му в този акт не може да се чете нито пряка, нито косвена оценка за политиката на ДПС именно защото мотивите са лични и не са провокирани от политика.

Местан призна, че е бил изненадан, когато на среща вчера Бисеров е информирал него и почетния председател на партията Ахмед Доган за решението си. Бисеров не споделил дори с тях какви са личните му мотиви да подаде оставка.

И днес никой не успя да хвърли светлина върху причини, с които Бисеров се оттегли от активната политика. Депутатът и заместник-председател на ДПС, който до миналата седмица беше един от най-активните в пленарна зала, от вчера не може да бъде открит. Той не вдига телефона си, а колегите му твърдят, че никой не го е виждал.

В къщата Христо Бисеров в центъра на София цял ден не отвори никой Освен, че не си е у тях, Бисеров не беше и при почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Сарая в Бояна, въпреки че там имаше оживен трафик. Мерките за сигурност също бяха засилени.

Каква е версията на ДПС? Вчера около 3 следобед зам.шефът на ДПС поискал среща с Лютви Местан и Ахмед Доган и те се отзовали на 30-та минута. Тогава той ги изненадал с решението си. Бисеров отказал да каже мотивите си дори на Доган. Вътрешен конфликт обаче нямало и никой не бил искал или провокирал тази оставка. Финал и благодарности засега също нямало, защото:

На раздяла Бисеров написал писмо до ръководството, с което официализирал намеренията си. В ДПС обаче всички твърдят, че до петък не е имало и намек за оставка от такъв калибър.

„Току-така, такъв акт с абдикация от всички постове,които той имаше в ДПС не се подава,явно причините са сериозни, мога само да гадая”, заяви Тунчер Кърджалиев.

Засега не е ясно кой ще замести Христо Бисеров в партията и парламента. Очаква се още в сряда оставката му да бъде гласувана от Народното събрание, а въпросът с новия заместник председател да бъде обсъден от коалиционните партньори. От БСП се въздържаха от коментар.