Токът на онкоболни хора бил спрян, защото са гласували за ДПС. Това обяви в парламента в четвъртък лидерът на движението Лютви Местан. Случаят бил свързан с частичния вот в Сърница, където кандидатът на ДПС е на балотаж с този на ГЕРБ, който е подкрепен от електората на РБ в района.

Думите на Местан идват три дни преди гласоподавателите да решат кого от двамата претенденти да поставят начело на най-новата община в страната.

Местан определи спирането на ток, за което бил получил документи, като "един изключително груб, брутален натиск върху свободната воля на избирателите в Сърница, които напомнят ужасиите от времената назад".

В една малка махала в село Селище, община Сърница, има 5-6 къщи - значително малко на брой хора, поради което електроразпределителните дружества не са инвестирали в отделен трафопост и от много години насам живеещите в тези къщи черпят ток от трафопоста на горското стопанство, обясни Местан. Той подчерта, че те са си инсталирали свои електромери и по тях плащат ток.

"Изглежда тези хора са извършили голямо престъпление спрямо властта, уличени са, че на първи тур са подкрепили кандидата на ДПС и получават писмо: "Уведомяваме ви, че в срок до 19 март 2015 година следва да предприемете мерки да си осигурите захранване на сградите с електрическа енергия от ЕВН Велинград или от друг доставчик. Териториалното поделение на Държавно горско стопанство – Селище, считано от 20.03 ще прекъсне електрозахранването на всички сгради, които не са собственост на стопанството", цитира писмото до въпросните жители на селото Местан.

Той съобщи, че между първи и втори тур на местните избори на избирателите се казва: "Нека ДПС да ви даде ток". "Това е наказание, насочено срещу изразена свободна воля на български граждани. Ако някой иска да спечели изборите с такъв натиск, аз не знам дали това ще бъде победа на демокрацията или победа на мракобесието", коментира лидерът на ДПС.

Писмото е изпратено, по думите на Местан от "униформени горски служители, орган на държавното управление, макар и на място". Не знам дали г-н Борисов знае за този акт, призна той.

Местан показа и епикриза на едно от засегнатите лица, което е болно от рак и токът му ще бъде прекъснат, защото "е гласувал съобразно своите политически убеждения". Не познавате родопчанина - той е горд човек, достатъчно зрял и отговорен, няма да се поддаде на натиск, обърна се Местан към колегите си от ГЕРБ и Реформаторския блок, които ще се борят на балотажа с кандидата на ДПС.

Писмото е изпратено на 18 март - вчера, обясни Местан. "На тези хорица им се дават два дни да намерят алтернативен източник на ток. На 20 март токът им ще бъде прекъснат. Това е мракобесие. Отправям силен призив незабавно да спре тази репресия върху избирателите", призова той.

Местан коментира, че вчера на срещата на ГЕРБ с жители на Сърница в НС са били директорът на горското предприятие и други трима горски, които бяха кандидати за общински съветници. "Ако тази власт отново както през 2011 година ще превърне служителите на българската държава в партийни пропагандатори, означава, че нищо старо, заради което бяха отречени, не са забравили",  заяви Местан.