По-добре е Народното събрание, правителството и президентът да постигнат обща позиция на България във връзка със събитията в Украйна и затова всички институции трябва да се въздържат от коментари и декларации по темата до заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност в началото на следващата седмица.

Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от БГНЕС.

"Българският национален интерес се свежда до прокламирането на категорична държавна позиция против прекрояването на границите", каза Местан, като обясни, че то би довело до опасни прецеденти.

"Ще бъдем част от общоевропейската позиция, в която България ще участва, формирайки тезата, че ще бъдем една от страните, която най-дълбоко ще пострада от поредната криза, както беше и по време на Косовската криза", подчерта Местан.

Според председателя на ДПС, България трябва да настоява за баланс между етническите и религиозни различия, посредством международните договори, които уреждат правата на човека.

"Това, което се случва не е шега работа и поради тази причина призовах парламентарните групи да се въздържат от декларации, при това внесени с проект за решение да станат позиция на българския парламент. Затова призовах да излезем с общодържавна позиция и да постигнем широко политическо съгласие", каза още Местан.