Лидерът на ДПС Лютви Местан упрекна председателя на опозицията Бойко Борисов заради нерешителността му да се освободи от заместника си Цветан Цветанов. Критичната му позиция беше разпространена веднага след избора на тримата заместници на Борисов на Третото национално събрание на партията.

По думите на Местан, останалите двама заместници – кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, са били „вкарани в блатото на Цветанов”. Председателят на ДПС определя това като „жалка имитация на промяна”.

„Не двама, а всички кметове на ГЕРБ да бяха избрани за заместник-председатели, не можеха да скрият безспорния факт, че Цветанов остава, при това с непокътната власт. Всички останали са камуфлаж. Тук номерът на Борисов няма да мине”, предупреждава Местан.

„ГЕРБ стават все по-същите, остават си същата авторитарна партия, макар че вече е по-правилно да се говори за авторитарен дуализъм, при който председателят на партията е в тежка зависимост от заместника си”, се разсъждава още в становището на председателя на ДПС.

Според Лютви Местан Бойко Борисов е дотолкова „заклещен здраво от Цветанов”, че е „достоен за съжаление”. „Ще си носи воденичния камък, с който са двете страни на едно и също нещо, наречено ГЕРБ - силовашката квазипартия на задкулисието в българската политика”, анализира Местан.

Той предупреди, че всеки опит за съвместни действия на политическите субекти в дясното пространство с участието на ГЕРБ оттук нататък ще бъде разбиран като „съглашение с Цветанов”. „Общото им членство в ЕНП няма да ги оправдае пред демократично мислещия избирател”, предупреждава Лютви Местан и изразява съгласие с бившия председател на ДСБ Иван Костов, според когото така ГЕРБ запушва всяка възможност за нова, дясна алтернатива.