В Европейска България призивът за молитва не може да се оприличи на вой на животни. Това заяви в Барутин лидерът на ДПС Лютви Местан, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Повод за гнева му е скорошно изказване на лидера на НФСБ Валери Симеонов, според когото след края на изборния ден в Сърница „виеше ходжата от минарето”.

Местан нарече думите му не „просто опасен", а „престъпен език на омразата", който няма място в управлението на страната.

ОК?

В доспатското село почетоха 43-годишнината от Възродителния процес и насилствената смяна на имената. Лидерът на ДПС обяви, че събитията в Барутин трябва да влязат в учебниците по история.

„Имената на жертвите трябва да се четат в учебниците по история като пример за героизъм, защото България е длъжник на тези жертви”, заяви Местан.

Той вметна в словото си въпросителна дума на турски език. Според него това е част от стилистичната окраска на речта: „А ако бях казал „ОК", щях ли да наруша закона?”

Помни се

В Барутин още помнят събитията от 1972 г.

„Смениха ни имената и това е, какво да се случи. пожарни, танкове, войници. (...) Бой. Пострадали нямаше, имаше от другата махала ранени, после починаха, имаше много бой”, спомня си Салих Джуглански.

„От рудника тука ги бяха събрали, тека накуп, бяха ги заплашвали, били, баща ми от Ариф сега се казва Георги, сега сме Дичеви”, разказа друг мъж.

По време на събитията през 1972 г. Барутин дава две жертви. Трима са ранени, а десетки са интернирани в различни краища на страната.

И извънреден закон ще подкрепим

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира и казуса „КТБ”.

Той заяви, че партията е готова да подкрепи, ако е необходимо и нарочно законодателство, за да се направи всичко, за да се защити държавният интерес и да не се разграбят вторично активите на банката.

Националната агенция за приходите запорира дяловете в шестте компании, които банкерът Цветан Василев продаде на консорциума LIC 33.

Само преди няколко дни те смениха собственика си за 1 евро.