"Идват местни избори". По този начин председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова си обясни пред журналисти поведението на коалиционните партньори на ГЕРБ, предаде БГНЕС.

Минути след като дебатите за новия заем бяха отложени, Стоянова обяви, че няма много време за убеждаване на политическите партии, тъй като има падежи на дългове през май и нещата трябва да се случат.

„Дава се възможност на партньорите да се запознаят по-подробно с предложението на финансовото министерство, да привлекат допълнителна експертиза, за да са сигурни в числата”, каза Менда Стоянова, но отказа да се ангажира със срок, в който това да се случи и заемът все пак да бъде подложен на гласуване.

Запитана дали партньорите на ГЕРБ им поставят условия, Стоянова отвърна отрицателно и обяви, че те участват във властта, а АБВ дори имат вицепремиер. При това: "вицепремиер, който харчи. Неговото министерство е с над 1 млрд. лева разходи. АБВ иска увеличаване на доходите, на пенсиите. От къде ще дойдат тези пари?"

"В крайна сметка в тяхната програма искат увеличаване на пенсиите и помощите за инвалиди и когато приходите не достигат, в крайна сметка се финансират с дълг", каза Менда Стоянова.

Според нея именно поради тази причина Ивайло Калфин "чисто експертно смята, че дългът е правилен". За нея не е известно защо неговият лидер и хората от парламентарната му група не застават на тази позиция. "Хем искат разходи, хем няма от къде да се вземат парите за тях", каза Стоянова.

На въпрос защо искането за този дълг не е било обяснено по-подробно на останалите партии в коалицията и се е стигнало до тук, Менда Стоянова отговори, че по време на заседанието на бюджетната комисия може да се води дебат с часове и финансовият министър да отговаря на въпроси.

АБВ обаче не са имали представител на това заседание, а депутатите от ПФ са казали, че имат правна комисия и са си тръгнали. Запитана как си обяснява това поведение на партньорите Стоянова отговори лаконично: "Идват местни избори".