Българските политици трябва да спрат да експлоатират темата за Турция – не живеем в XIV-XV век, за да коментираме проблема с неосманизма. Това каза в студиото на „Тази сутрин” бившият член на ръководството на ДПС Мехмед Дикме.

„България и Турция са партньори и съюзници в НАТО. България е член на ЕС и никой не може да създаде проблем на България”, смята той. По думите му Брюксел е взел правилното решение с премахването на визите за турски граждани, защото вече 8 млн. турци са добре интегрирани по целия континент – при това, от десетилетия.

„Мисля, че решението на Европейската комисия е мъдро, но Турция трябва да изпълни своите ангажименти да спре бежанската вълна”, коментира Мехмед Дикме. Според него „не турците са проблемът на Европа, а незаконните имигранти от арабските страни”.

По повод промените в изборното законодателство, които Лютви Местан оцени като специално насочени срещу гласовете на изселници в Турция, Мехмед Дикме изрази мнение, че текстовете ще паднат в Конституционния съд. „В Конституцията ясно е записано, че всеки български гражданин може да избира и да бъде избиран, никъде не пише, че е задължително”, посочи той.

По повод събитията в ДПС, Мехмед Дикме каза, че през почивните дни е бил в кърджалийския регион и е говорил с активисти на движението. „Всеки от тях определено е скептик по отношение на новия лидер на ДПС (Мустафа Карадайъ-б.р.). Той не е изграден като лидер, за всички е ясно, че той е най-удобната пионка, най-удобната маша в лицето на почетния лидер (Ахмед Доган-б.р.)”, каза той.

Часове след поредните сблъсъци между граждани и полиция край ромската махала на Раднево, Дикме подчерта: „Когато търсим някакви междуетнически проблеми в страната, не трябва да ги търсим между християни и мюсюлмани, между турци и българи. Основният проблем, който трябва да се решава, е с ромското население – държавата е изцяло абдикирала”.

Според него недоимъкът сред по-голямата част от ромското население е изкуствено предизвикан от политиците, за да могат да притискат жителите на гетата около избори.