Бъдещият посланик на България в Швейцария Меглена Плугчиева обяви в Русе, че новият й пост е началото на оттеглянето от активната политика, съобщи БГНЕС.

Плугчиева, която в момента е депутат от Коалиция за България, обясни, че в политическия живот трябва да влязат повече млади хора. Плугчиева бе министър без портфейл в правителството на Сергей Станишев.

През март правителство я за посланик в Швейцария. В момента тече процедурата по назначаването й на дипломатическия пост. Очаква се до 28 май процедурата да приключи и тя да подаде заявление за напускане на парламента, а от началото на юни да встъпи в новата си длъжност като служител на МВнР.

В края на миналия месец тя подаде молба за напускане на Националния съвет на БСП. Плугчиева ще замрази и членството си в социалистическата партия, тъй като дипломат не трябва да е обвързана с политическа структура.

Мястото й в парламента от Русенския регион ще бъде заето от следващия в листата Добрин Данев.

Бъдещият посланик сподели, че досега е била проверявана три пъти за принадлежност към Държавна сигурност – като зам.-министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, като посланик в Германия и сега.

Меглена Плугчиева не пожела да коментира вътрешнопартийния конфликт в БСП около лидерството на партията между Сергей Станишев и Георги Първанов. Според нея БСП има нужда от реформа, за да даде знак на обществото, че се е поучила от грешките си.

Депутатката смята, че БСП трябва да се консолидира и да прояви зрелост на предстоящия конгрес.