Националната ни съдебна реформа трябва да бъде подкрепена от всички, като спорното и безспорното трябва да бъдат разделени и да се търси съгласието. Това каза в студиото на „Лице в лице” вицепремиерът Меглена Кунева.

„Какво значи „Съдебна реформа”? Докато вървим кой против кого е, забравяме, че съдебната реформа трябва да отговори на няколко въпроса”, каза Кунева и даде пример с рекетираните земеделкси производители и жертвите на битови кражби. Ако те имат достъп до бързо правосъдие, това е съдебната реформа, посочи тя.

Кунева призова и магистратите да спрат да изхождат от личните си подозрения, че реформите се правят, за да се прекрати предсрочно мандата на Висшия съдебен съвет. „Разделянето на ВСС на две части не изчерпва всичко”, подчерта още вицепремиерът.

Запитана дали действително правосъдният министър Христо Иванов е обвързал приемането ни в Шенген със съдебната реформа, Меглена Кунева каза, че не знае за подобно нещо и посочи, че няма връзка между едното и другото: „Ако ние сме в Шенген, означава ли това, че преставаме да правим съдебна реформа?”.

Тя каза още, че двата процеса трябва да вървят паралелно, като обаче не може да се очаква, че до края на годината ще имаме правосъдие с ново лице – „Франция прави 13 години своята съдебна реформа”.

Кунева призова и депутатите да бъдат откровени при обсъжданията на законовите промени, за да не се стигне до приемане на текстове от Закона за съдебната власт, които след това да се окажат в Конституционния съд.

Радев не трябваше да избира този екип

„В момента имаме избран управител на БНБ и Бисер Манолов беше първият, който му пожела успех”, каза Кунева във връзка с избора на Димитър Радев за гуверньор на централната банка. Той беше предпочетен пред издигнатия от дясното обединение Манолов.

Според нея е било изключително важно всички кандидати за поста да обявяват предварително екипите си. След избора на Радев, стана ясно, че двама от подуправителите запазват местата си – Калин Христов и Димитър Костов.

„Не върви да си бил в един екип на управление на БНБ, който е допуснал това, което се случи с КТБ и след това да продължиш в следващия екип – в търговските банки има категорична забрана за това”, подчерта Кунева. Тя подчерта, че РБ никога не са се целили в подуправителското място с кандидатурата на Манолов.

„Българските граждани заслужават пълна откритост за това, което се случва в БНБ, защото накрая плащаме всички”, заяви Кунева.