Депутатът от левицата Мая Манолова внася три сигнала за разследване - до главния прокурор, до председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията, както и до подкомисията в НС за контрол на СРС. Причината – информацията за разпространени на класифицирани данни от електронна поща с нейното име.

Манолова определи цялата ситуация като „една долнопробна милиционерска сглобка, чийто автори са Янев и депутати от ГЕРБ, които гласуваха за неговата комисия, сглобка, в която се прави опит да се замеси моето име с една цел - да ми се затвори устата, но няма да стане”.

Преди ден председателят на комисията за разследване на корупционните практики по високите етажи Яне Янев алармира за „теч на секретна иформация”, която била четена само от трима социалисти, единият от които Манолова. Лидерът на РЗС Янев посочи, че „чрез изнесената в медийни сайтове класифицирана информация Манолова е издала държавна тайна”. Това станало чрез имейла [email protected].

„Нямам нищо общо с електронна поща с такъв адрес и с разпространяването на класифицирана информация. Ето, това вече е наглост и истинско безочие!”, коментира днес червеният депутат и призова да се намери лицето, разкрило електронната поща с посочения адрес, както и на източника, разпространяващ информация, за която се твърди, че е секретна.

Манолова показа и чувство за хумор в цялата ситуация, посочвайки, че на въпросния имейл по би му отивал адрес от рода на cvetanov.yanev или iskrafidosova, защото това били истинските подбудители на скандала, докато в същото време реалните сигнали за корупция остават без разглеждане.

„Коалиция за България е подала достатъчно сигнали за корупция на днешната власт, но те се отхвърлят и остават без разглеждане. Целта е прозрачна - да се легитимира информация, събирана чрез СРС-та, и да се правят опити за разпространяването й”, заяви Манолова и на свой ред отправи обвинения към комисията „Янев” – че депутатите от мнозинството идват напълно неподготвени на заседанията по проучванията за корупция по високите етажи на властта.

Янев: Манолова - "първа мерудия"

Коментарът от страна на Яне Янев по повод подадените от Манолова сигнали не закъсня. „Това, което прави Манолова, ме кара още другата седмица да внеса искане да бъдат изслушани Красимир Георгиев, така наречения „Фронтиер”, Румен Овчаров и всички лица, които имат отношение по процесите в този период”, обясни той.

Лидерът на РЗС посочи, че познава добре българското законодателство и е предложил всичко, което е постъпило в секретна секция, защото е хиляди страници, да бъде декласифицирано от компетентните лица.

„При това предложение така се озъбиха Манолова и Мерджанов, че им излизаше пяна от устата, ако не ги е страх, ако нямат проблем, ако не са крали техните министри, от какво се страхуват, но изглежда има какво да се страхува и самият Сергей Станишев”, каза още Янев.

„Не може човек да е пенкилер, както се прави г-жа Манолова. Тя, по всяка тема и на всяка претоплена политическа манджа от БСП, е първа мерудия, но вече до такава степен се прекалява с нейното присъствие, че всички гозби, които готвят БСП, имат блудкав вкус. Нека вземе малко да се позамисли всъщност какво прави, защото ако си проследи времево присъствието и говоренето, сама ще омръзне на себе си”, посочи още депутатът Яне Янев.