Нямам от какво да се срамувам в своята работа – никога не са се повишавали доходите, както по мое време; не са получавали майките толкова, колкото по мое време. Това заяви бившият социален министър Емилия Масларова в студиото на „Тази неделя”.

„Аз смятам, че доста от нещата, които прави Ивайло Калфин, са позитивни. Много от нещата са бленувани и разработени в програмата на социалистическата партия”, коментира ексминистърът. На въпрос дали в момента има влияние в МТСП, след като хора от екипа й останаха в ръководството му, тя отговори: „Аз съм един обичан от колегите си министър, работех със силен екип”.

Според Масларова, социалният министър винаги е опозиционерът в правителството и „всяко едно непреодоляно препятствие е провал”.

„Може би ще Ви учуди, но сега се чувствам малко реабилитирана във връзка с новите предложения на министър Калфин за социалното подпомагане и за раждането на деца от деца”, отбеляза тя. По думите й, през 2005 г. – 2006 г. заедно с тогавашния здравен министър Радослав Гайдараски са отворили темата, но тогава обществото не било готово и реакцията била „Това са традиции, това е дискриминация на ромския етнос”.

По думите й в момента консенсусът за пенсионната реформа е възможен, но освен това не бива с нея да се правят опити за решаването на всички проблеми на държавата: „Не може с ниски доходи, с малко заети, с ниски осигуровки да имаме пенсионна реформа и да искаме високи пенсии”.

Масларова се обяви за поне 10-годишно замразяване на пенсионната възраст и решение дали ще се набляга на нея, или на осигурителния принос.

По време на последното си участие във властта тя беше критикувана заради тоалетите си, които според някои не са подходящи за министър, който се грижи за бедните. „Това беше преекспонирано, беше жълт пиар. Това, че аз се старая да изглеждам добре, не означава, че това е скъпо и е разточително”, заяви Масларова.

По думите й дадена дреха, комбинирана с различни аксесоари, може да изглежда по различен начин.

„Аз и сега плача, когато видя дете в тежка ситуация или видя дом, в който има деца или възрастни хора”, сподели бившият министър.

Емилия Масларова не мисли за връщане в голямата политика и вече е в пенсия. Бившият министър на труда получава максималния размер, като при липса на таван би вземала и повече – осигурявала се е на висок доход.

Тя все още е подсъдима по дело за злоупотреби, но е уверена в невинността си.