Държавните фирми са държали парите си в КТБ при 1-2% лихва срещу лихви от 10-12% за физически лица. Това обяви пред „Лице в лице” депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Той се позова на поискана от него справка от държавните предприятия при какви условия са държали парите си в останалата без лиценз банка. Реформаторът уточни, че не всички компании са му отговорили и призова да го направят.

Димитров настоява в съда да бъдат атакувани всички близо 180 цесии, за които се знае, че са сключени, след като банката беше поставена под особен надзор преди година. Депутатът напомни, че досега са атакувани само 8 подобни сделки.

Таско Ерменков от БСП пък контрира, че не всички прихващания са незаконни. По думите му те са нормални, когато една фирма има и депозит, и кредит в банката. Социалистът напомни, че най-много е нараснал обемът на държавните пари в КТБ в предишния мандат на ГЕРБ.

Относно протестите срещу планираното от КЕВР увеличаване на цената на тока и таксите, които плащат битовите потребители и бизнеса, Мартин Димитров обясни, че в момента домакинствата плащат такса задължение към обществото 52 лв., а фирмите – 19 лв. Затова било логично тази такса да се изравни – по 40 лв. и за двете групи.

Според Таксо Ерменков прболем е фактът, че КЕВР предлага решение, от което никой не е доволен. Той попита защо премиерът Бойко Борисов ще праща министри в енергийния регулатор, след като той е независим.