Временното възстановяване на границите не означава разрушаване на Шенген. Това подчерта в студиото на „Лице в лице” евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел.

По думите й временното налагане на граничен контрол води до дестабилизирането на организираните престъпни групи, включително – такива за трафик на хора, и позволява по-ефективно противодействие срещу тях, докато те се приспособяват към новите условия.

„Границата може да не бъде отворена, но да има систематичен контрол над всички”, посочи тя и отбеляза, че може и гражданите на шенгенски държави да бъдат проверявани на връщане от пътуване извън Европа. Габриел свърза това с родените на континента джихадисти, които се връщат радикализирани и с боен опит от Сирия и Ирак.

„Наблегнахме на Шенген като свободно движение, а не като пространство на сигурност”, отбеляза тя.

Според евродепутата, ЕК и европарламентът са реагирали адекватно при бежанската криза, но в страните членки не е било така, защото те си пазели „ревниво” суверенитета, когато става дума за вътрешна сигурност. По думите й държавите си нямат доверие и в крайна сметка базите данни не се пълнят достатъчно бързо.

„Какво правим с хората, които вече са в Европа?”, запита Мария Габриел. Тя отбеляза, че механизмът за релокация „не работи” и само 272 мигранти са разселени в ЕС, при положение, че това е трябвало да се случи със 160 000 души.

Според нея, трябва да се заговори за интеграция, като първо условие за оставане в ЕС трябва да бъде владеенето на езика.

Европа си взела поука след Кадафи

„Кадафи, освен за предупреждението за ислямизма, беше много ясен и за това, че докато получава 5-те милиарда, които иска, ще спира вълната от имигранти. Това ни навежда на мисълта за сътрудничеството с трети страни, където може да бъде осъществяван миграционен контрол върху миграционните потоци. Ние сме си извели поуките, защото виждаме какво правим в отношенията ни с Турция”, коментира Габриел.

Припомняме, либийският лидер беше свален от власт и убит след кръвопролитна гражданска война и въздушни удари в полза на опозицията, в които участваха френски, британски, норвежки и др. самолети. След отстраняването на Муамар Кадафи, Либия беше обзета от хаос, а в момента има две воюващи едно срещу друго правителства и големи територии под контрола на „Ислямска държава”.

По думите на евродепутата, този път международната общност реагира правилно и оказва подкрепа на легитимната власт. „ДАЕШ много съзнателно приготвя Либия за своя база за оттегляне в случай, че загубите в Сирия станат твърде големи (...) Всеки загубен ден за Либия без правителство е спечелен ден за „Ислямска държава”, каза още Габирел.