Според вицепрезидента проблемите, свързани с нерегламентирано подслушване в страната, могат да бъдат обсъдени на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Маргарита Попова заяви това на пресконференция по повод на втората година от встъпването на президента в длъжност.

„Нерегламентираното използване на СРС руши правовия ред, убива върховенството на закона като основен принцип на правовата държава”, каза Попова. По думите й не бива да свикваме със скандалите, които спорадично избухват в страната.

Тя не подмина и дебатите около проекта за нов Наказателен кодекс. Според нея въпросът за предложението за отмяна на наказанието доживотен затвор без право на замяна е продължение на отмяната на смъртното наказание. „Политическата отговорност за решаването на този въпрос и неговото бъдеще, след като бъде внесен в Народното събрание, е на управляващите. Обществото винаги е разделено по такива въпроси. Въпросът е доколко политиците имат кураж и смелост да защитят ценностна система на бъдещето”, заяви вицепрезидентът.

Според Попова миналата година е изминала под знака на упражняване на власт чрез познаване и служене на закона в името на спокойствието на българските граждани.

Не трябва да си правим илюзии, че до средата на календарната година ще можем да въдворим повече спокойствие, каза Попова, която очаква от политиците да съберат "всичкия си разум и възможности, всичко, на което са способни", за да не носят повече отколкото е нормално и поносимо за българските граждани стрес и неспокойствие.

„През 2014 г. ни очакват едни избори, в които ще се случи всичко, което се случва преди всички избори. Не трябва да си правим илюзии, че ще въдворим повече спокойствие”,обобщи вицепрезидентът.