България, макар на президента Росен Плевнелиев да му се иска, не е президентска република. Това подчерта в студиото на „Тази сутрин” Мая Манолова от БСП.

Тя каза, че съчувства на професора по конституционно право Георги Близнашки за това, което „кандидат-политикът Георги Близнашки” трябвало да изтърпи по време на речта на държавния глава, с която беше представен като служебен премиер.

По думите на Манолова, в думите на Плевнелиев е имало „неподправен опит за реванш”, като той няма право да поставя задачи на служебното правителство.

Парламентарното острие на Коалиция за България подчерта, че временният кабинет не може да изпълнява политическа програма и политически задачи. Тя определи речта като „по-подходяща за началото на предизборна кампания”.

В същото време Манолова подчерта, че сред служебните министри „има достатъчно авторитетни имена, които не гледат на участието си в служебното правителство като форма на временна заетост”.

Дни след избора на нов лидер на БСП и събора на Бузлуджа, тя заяви, че макар да не е успяла да оглави Столетницата, не смята, че може да бъде обявена за враг на партията - въпреки агресивната кампания в медиите.

"БСП има един добър лидер, който беше избран демократично. Нашите надежди са свързани с новия лидер", заяви Манолова.

Тя защити „социалното размразяване”, извършено от 42-рото Народно събрание, на което беше зам.-председател.

„За първи път парламентът се отвори за българските граждани, всички бяха поканени. За първи път бяха приети антимонополни закони”, каза Манолова, която е и архитект на актуалния Изборен кодекс.

По отношение на него тя посочи, че след 5 октомври „за първи път съставът на парламента ще е продукт на волята и желанията на хората”.