„Това е най-силният кабинет от началото на прехода”. Тези думи на председателя на ДПС Лютви Местан се откроиха най-ярко от всички изречени от представителите на двете партии, подкрепящи официално правителството, по време на СПА-уикенда им на Боровец миналата седмица. 42-рото Народно събрание, което крепи „най-силния кабинет”, пък спокойно може да претендира за челно място в класацията „Словесно бунище на прехода”.

Всеки български парламент има своите „речеви бисери”, но настоящият определено е на път да удари конкуренцията в земята. Няма да припомняме всички „дебати”, които опираха до любовници, фолк-певици и мутри, за да се отдадем на днешния. Той започна с искането на ГЕРБ за оставката на зам.-председателя на парламента Мая Манолова.

„Трябва да разберете, че и в залата има опозиция. Смятах, че държите малко повече на институциите и на демокрацията. Недопустимо е това, което вършите няколко дни, недопустимо е да не давате думата за изказване на народни представители”, зачете мотивите за исканата оставка Десислава Атанасова от ГЕРБ, обръщайки се към Манолова.

От мотивите на ГЕРБ стана ясно още, че партията настоява за оставката на Манолова заради „скалъпен донос срещу безспорния победител в изборите” и защото е забравила, че България е парламентарна република.

Бурни аплодисменти получи депутатът от левицата Петър Курумбашев, който дръпна защитна пледоария в полза на Манолова. Определяйки я като „нашето мъжко момиче, което никак не се шегува”, Курумбашев заяви, че под искането за оставка са се подписали предимно мъже, които на няколко пъти споменават квалифицират поведението на Манолова като „грубо”.

„Аз не съм я виждал с палка или камшик в пленарна зала”, сподели впечатления Курумбашев. Тук мнозинството в парламента изригна, депутатите от БСП и ДПС станаха прави и ръкопляскаха бурно... рано сутринта.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов на свой ред обяви, че се чувства като на представление на Камен Донев и определи политическите си противници за „прекрасна публика”, а Курумбашев за интелигентен човек, с когото се знае от „Ку-Ку”. После започна да разказва притча за камила и камилар, в която главно действащо лице се оказа едно магаре.

Ирена Узунова от ГЕРБ препоръча „ако Мая Манолова е вашето мъжко момиче, освободете я, нека мълчаливо подрежда вашите мъжки ризи, вашите мъжки надежди, вашите мъжки капризи, а не нашите изказвания от трибуната”.

В „дебата” бяха употребени думи като „етика” и „естетика” в контекста на „чалга политика”. Намесени бяха и Сталин, и битката при Сталинград. Говори се за психика, олимпийски шампиони, червени копчета, острието и прочие.

Фамилиарно Местан се обърна към Манолова с думите: „Мая, търсят ти сметка за Костинброд”. Лидерът на БСП Станишев обяви ГЕРБ за партизани. А Манолова остана зам.-председател.