Омбудсманът Мая Манолова ще внесе утре в парламента проект за промени в Изборния кодекс с цел въвеждане на мажоритарна изборна система. Това съобщиха пресцентъра на омбудсмана. 

Със законопроекта се предлага мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура чрез създаване на 231 равни едномандатни избирателни райони в страната и 9 извън страната.

Предлага се право да избират народни представители в страната да имат българските граждани, които са живели най-малко през последните шест месеца в съответния изборен район.

Въвеждането на мажоритарна изборна система беше един от въпросите на рефернедума, иницииран от Слави Трифонов. За въвеждането на такава система гласуваха над 2,1 млн. гласоподаватели.

Референдумът на косъм не събра необходимия брой гласове, за да стане задължителен за парламента.

От ГЕРБ обаче изненадващо обявиха, че подкрепят предлаганите чрез допитването промени в Изборния кодекс, защото за тях са гласували близо 2,5 млн. българи.

Изборният кодекс, който действа в момента, пък е известен като кодексът „Манолова”, защото Мая Манолова беше председател на временната парламентарна комисия с 42-то Народно събрание като депутат от БСП, която подготви текстовете.