Абсолютно против съм правата на гражданите да бъдат остойностявани в пари. Не приемам да има ценоразпис на конституционни права. Ако народните представители смятат, че трябва да има, да го окчат на сградата на парламента. Това коментира в студиото на „Тази събота” омбудсманът Мая Манолова във връзка с твърденията на лидера на НФСБ Валери Симеонов, че секциите в чужбина струват по 8 до 12 000 евро.

Все пак тя цитира данни на изпълнителната власт, според които сумата до 3200 лв. заедно с командировките на служители от България. Според нея всеки глас у нас струва около 9 лв., а навън около 9,50 лв., но „не е нормално да вадим сметалото, ако ще ограничаваме правата на българските граждани”.

По думите на Мая Манолова ограниченията за разкриване на секции в чужбина са „доста спорно, доста абсурдно решение” и са еквивалента на това у нас да се гласува само в София.

Общественият защитник не приема твърденията на националистите, че така се пресичат гласовете от Турция, защото гласоподавателите в южната ни съседка могат да се качат на автобуси и да пуснат бюлетина у нас, докато за тези в Западна Европа и САЩ това е много по-трудно.

Манолова припомни, че с последния Изборен кодекс, в чието изготвяне имаше дейно участие, активността на Запад се е вдигнала с 67% заради по-либералния режим за изборните секции, докато в Турция е спаднала с 5%, напук на опасенията.

Омбудсманът изрази надежда президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на текстовете, като заплаши, че ако не се случи това ще сезира конституционния съд.

Според Манолова обаче самите партии може да проявят разум след срещите, които тя проведе с тях. „Лидерът на ГЕРБ се съгласи с аргументите – няма как човек да не се съгласи като види срещу себе си интелигентни, грамотни и граждански активни хора, които искат да упражнят правото си на глас”, каза тя.

По думите й макар лидерът на НФСБ Валери Симеонов (който е вносител на законовите промени) да не е готов веднага да промени позицията си, все пак е склонен за разговори. АБВ също са декларирали да участват в промяна на текстовете.