Магистратите ще декларират членството си в организации, включително тайни и/или неформални организации и общества, при наличието на такова. Това решиха депутатите с приети на второ четене текстове от промените в Закона за съдебната власт, внесени от Министерския съвет, предаде БТА.

По-рано днес бяха приети и други текстове, засягащи имотите и частните интереси на съдии и прокурори.

Според приетите промени всеки съдия, прокурор и следовател, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС в едномесечен срок от встъпване в длъжност трябва да подадат пред съответната колегия на съвета декларация за всички свои дейности и членства в организации.

Колегиите на ВСС ще водят централен публичен регистър на декларациите.

Темата за тайните общества и ролята им в съдебната система е актуална от години. Според много наблюдатели, в масонски ложи, ловни дружинки и други подобни формални и неформални организации членуват голям брой съдии, прокурори, следователи, съдебни кадровици и адвокати.

При сегашното положение нищо не може да гарантира, че нерегламентираните контакти няма да се отразят на работата на магистратите, когато техни „братя” се окажат страни по гледано от тях дело.

През 2010 г. сайтът „Биволъ” предизвика скандал, след като публикува списък с голям брой магистрати, членуващи, според онлайн изданието, в масонска ложа.

Обезопасяване?

Депутатите днес отхвърлиха текст от проектозакона, който уточняваше кои са организациите, засягащи независимостта на магистратите, в които те не трябва да членуват.

Въпросът не е в това, че "не малка част от българските масони са просто едни впиянчени ченгета от Държавна сигурност, които си играят на рицари и се обличат в чаршафи", заяви при дебатите съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.

Според него реалният проблем е, че "част от тези облечени с чаршафи ченгета осъществяват нерегламентирани контакти помежду си на ниво адвокат - прокурор, адвокат - съдия, съдия - прокурор, и като продукт на тези нерегламентирани контакти в България се появяват извънреден брой необективни съдебни решения и прокурорски постановления".

Според Кънев адвокатите също трябва да декларират членство в тайни общества.

Методи Андреев от ГЕРБ заяви, че групата на масоните в съдебната система заедно с групите на бившите ченгета имат едно огромно общо пресечно множество и това е големият проблем.

Трябва да сложим граница между дейността на съдебната власт и влиянията, които имат непубличен характер, отбеляза Янаки Стоилов от "БСП лява България".

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева благодари за гласуваните промени и отбеляза, че може да се помисли изискването за декларация за членство в тайни или неформални организации да се въведе и за министри, заместник-министри и народни представители.

Сигналите - с ЕГН

И ЕГН ще е нужно, за подадем сигнал за корупция срещу магистрати! Депутатите задължиха гражданите да предоставят пълните си данни, ако имат съмнения за нарушения.

Освен единния граждански номер, сигналите трябва да съдържат три имена, адрес, телефон, факс, личен подпис и електронна поща.

Изискването за ЕГН изненадващо беше дописано от пленарната зала с аргумента, че всички данни на подателя в сигнала ще бъде гаранция срещу злоупотреби.