В съдебната система цъка бомба – тя функционира на базата на приятелски кръгове. Такова обобщение направи пред bTV Татяна Дончева в качеството й на юрист и бивш прокурор.

„В ранната демокрация Иван Татарчев и Иван Григоров бяха тарторите и определяха изходите от делата. После към този кръг се присъедини Владо Славов – около него се сформираха други кръгове, които останаха и след него. Изненадващо един ключов участник в тези кръгове – Марковска, бе провалена като конституционен съдия”, каза Дончева.

По думите й има две специални лобита в съдебната система – на масоните и на бившите милиционери.

„Кадровата политика на прокуратурата е много спорна. Антон Станков трябва да отговаря за масовите масонски назначения, а Борис Велчев – за милиционерските. Освен това има един известен кръг – плевенски, на плевенската мафия в съдебната система и МВР. Той включва бивши съдии и военни прокурори, хора във ВКС, ВАС, навсякъде”, поясни още Татяна Дончева.

Според нея новият главен прокурор е самостоятелен играч, чийто първи стъпки будели доверие. И той обаче Имал желание методично да сложи свои доверени хора на основните места и по ключовите структури в системата.

„Все пак съмнения будят някои негови назначения в спецпрокуратурата – например Боби Сарафов. Там има хора, провалили много дела – за САПАРД и т.н. Друго съмнение буди назначението на Петьо-Еврото за шеф на столичната следствена служба – ключово назначение, в чийто отдел вървят важни дела”, добави юристът.

Неин колега – Марин Марковски, определи разговорът в студиото на bTV като „тъжен и опасен, защото приятелски кръгове има, това е така”.

„Начинът на избиране на главен прокурор, на кариерата на съдиите – дава ли реални гаранции за независимост и почтена работа – категорично не. Това е заложено в закона и Конституцията. ВСС се избира с квота от парламента, който пък е съставен от политически партии – как няма да вкарат свои хора сред тези магистрати. ВСС се доминира политически – слугуването на властта е само на 1 крачка и те я правят”, коментира адвокатът.

Марковски и Дончева се съгласиха, че, за да има подобрение в съдебната система, трябва да се направят промени в Конституцията, както и в текстовете за ВСС. Освен това имало нужда от реформиране на наказателно-процесуалния кодекс и от сформиране на Велико Народно събрание, което да махне текстовете за Велико Народно събрание.