Затворното дело и местата за лишаване от свобода от дълги години са проблем, който много правителства поред са оставяли на по-заден план. Това заяви в Сливен вицепрезидентът Маргарита Попова.

Тя бе категорична, че затворите са места не само за наказание, а където всеки трябва да осъзнае, че е сбъркал. Попова заяви, че с помощта на администрацията, изтърпяващите наказанието трябва да се поправят, и при излизане от мястото за лишаване от свобода успешно да се интегрират в обществото.

Тя отбеляза, че правосъдието въобще трябва да се признае за национален проблем. Според нея "за затворите трябва да се направи още много - и материална и духовна грижа, осмисляне на погледа към тези места, защото хората там са част от нашия живот".

"Много са нещата, които ни липсват и е крайно време да се обърне поглед към тях. Не, защото се е случило нещо кой знае колко интересно - навсякъде в затворите е възможно и се случват такива неща. Може да е атрактивно, но не е нещо, което да го няма никъде по света и ние да го забелязваме за първи път", допълни тя.

Попова, която на няколко пъти влезе в задочен спор с държавния глава, сега отрече от президентството да излизат разнопосочни сигнали. По думите й тя и Росен Плевнелиев говорят в една посока, но с различна лексика, терминология, емоция и акценти.

"Институцията е една и ще я има винаги, не търсете неща, които ще я разединяват, защото ги няма", допълни тя.