Дали са 5, или са малко повече, факт е, че този бизнес е съсредоточен в определен брой фирми. Това призна в студиото на „Тази събота” икономическият министър Божидар Лукарски. Преди дни ексминистърът на финансите Симеон Дянков каза в телевизионно интервю, че през последните 8-9 години 5 фирми отиват в 5 фирми.

„Това не е от вчера, засяга и период, когато беше финансов министър. Сливи ли имаше в устата?”, запита Лукарски. Той посочи, че харесва Дянков, но не го смята за най-успешния финансов министър, защото „със същия състав неговият заместник Владислав Горанов постига много по-добри резултати”.

Министърът на икономиката посочи, че разследването на картел в строителството, както и в търговията с горива ще са сред големите предизвикателства пред новия състав на Комисията за защита на конкуренцията. Избирането му се проточи, след като от ДСБ обвиниха ГЕРБ в задкулисни договорки с ДПС и БДЦ и премиерът Борисов първоначално обяви, че изтегля кандидата си Росен Желязков. Последният в крайна сметка се отказа сам.

„Случва се с процедурата... че не е ясно какво се случва – сега ще се разбере в началото на идната парламентарна седмица”, каза Лукарски. Според него вероятно ще се започне отначало.

Лидерът на СДС нахвали Росен Желязков, като посочи, че познава работата му като главен секретар на Столична община от преди кметуването на Бойко Борисов. Лукарски разкритикува коментарите от ДСБ за процедурата, като посочи, че старият състав вече 7 месеца е пресрочил мандата си и е имало процедури в комисиите на НС и в пленарна зала, в рамките на които никой от „тъмносините” не е изказал съмнения, подозрения или забележки.

На въпрос дали си говорят с Радан Кънев, Божидар Лукарски отговори, че даже са приятели: „Естествено, че си говорим с Радан, говорим си, поздравяваме се (...) никога не сме имали еднакви виждания”.

Утре ДСБ имат важен партиен форум. Лидерът на СДС посочи, че РБ ще продължи и без хората на Кънев. „Цепене вдясно много сме гледали (...) Отговорността ще този, който е разцепил отново”, каза Лукарски. Той не пропусна да посочи, че 90% от влезлите във властта кадри на ДСБ са по местата си. „Петър (Москов) го изваждам извън скоба, той има своя кауза”, допълни той.

Министърът на икономиката се обяви за развиване на зимния туризъм в България, като посочи, че за това има изготвена стратегия от времето на кабинета „Орешарски”, която не е била критикувана по време на общественото обсъждане. Лукарски заяви, че при дебатите си с еко организации не е получил от тях нито един екологичен аргумент.