България участва в преговорите по споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) равноправно с останалите държави в Европейския съюз, следи за отчитането на своите интереси и няма да допусне налагането на клаузи, с които не е съгласна.

За това увери икономическият министър Божидар Лукарски в парламента. По думите му България, като член на ЕС, участва с преговорите по споразумението от самото им начало.

Според Лукарски "възможност за представяне на интересите на заинтересованите страни предоставят организираните от ЕС срещи и консултации", като освен това допълни, че у нас са били организирани няколко публични обсъждания по въпросите на ТПТИ.

Той обясни, че в рамките на съюза страната е откроила като важна тема облекчаването и подобряването на достъпа до пазара на САЩ, като целта е сближаване на двата регулаторни режима без занижаване на европейските стандарти.

Споразумението, което би засилило икономическото сътрудничество, се очаква да донесе допълнителен растеж в рамките на 120 млрд. евро в ЕС, но има немалко критици.

Една от причините е евентуалната възможност големите мултинационални компании да съдят правителствата, които накърняват интересите им.

Друга са опасенията, че САЩ ще наложи своите по-либерални стандарти по отношение на хранителните продукти (в т.ч. и употребата на ГМО). Има сериозни критики и по отношение на прозрачността на преговорите около ТПТИ.

Божидар Лукарски по-рано заяви, че подписът на България под документа ще зависи от премахването на визите за САЩ. От вчерашното посещение на Джон Кери у нас обаче стана ясно, че свободното пътуване отвъд океана няма да стане реалност скоро.

Икономическият министър днес трябваше да отговори на въпрос по темата от бившия външен министър Кристиян Вигенин, като дотолкова се бе съсредоточил в предварително изготвения от екипа му отговор, че дори обърка ръководещия в момента заседанието зам.-председател Димитър Главчев с председателя Цецка Цачева, който изобщо не бе в залата.