Предложенията ми за членове на Комисията за защита на потребителите не са партийни назначения, заяви в петък икономическият министър Божидар Лукарски, който извърши рокада в ръководството на КЗП в сряда.

Тогава председателят Веселин Златев и Александър Масларски – член на комисията, бяха освободени от правителството. На техните места бяха назначени без конкурс Димитър Йотов за председател и Константин Арабаджиев и Константин Райков – за членове.

"Всички изисквания на закона са изпълнени. За мандатните длъжности няма как да се проведе конкурс. Ако аз обявя конкурс, а Министерски съвет не го одобри какво става - нямаме Комисия за защита на потребителите. Моите предложения не са партийни назначения. Аз съм преценил, че тези хора отговарят на изискванията. Те са си подали оставката и не са членове на СДС", подчерта Божидар Лукарски.

Бързата смяна на върха на КЗП хвърли сянка за партийно кадруване, заради връзки на Йотов с партията на Меглена Кунева, а на другите двама с Лукарски. Това обтегна сериозно тона между партиите в Реформаторския блок.