През нощта в сряда срещу четвъртък лидерът на СДС Божидар Лукарски защити номинацията си за икономически министър в профила си във Facebook. Той обяснява, че според него постът е повече „мениджърски и координационен, отколкото чисто икономически” и твърди, че има самочувствието, опита и знанията за позицията

Кандидатурата на Лукарски, който е юрист по образование, за министър на икономиката беше една от най-критикуваните позиции, след като изтече проектосъставът на бъдещия кабинет. Номинацията предизвика реакция и сред политици, и сред привърженици на Реформаторите и в самия блок. Темата беше широко обсъдена и в социалните мрежи.

В подробната си позиция, в която защитава правото си „на справедлив процес”, лидерът на СДС обявява, че е бил предложен от Радан Кънев за поста. „Истински десните политици разглеждат икономиката като наука за поведението на хората, а не като такава, в чиято основа са сложна статистика и математика”, пише той.

По думите му за да вникнеш в икономическите проблеми, е важно да разбираш добре мотивацията и уникалността на личностите и системите, които те съставят, а не да ги разглеждаш просто като числа в математическото.

„Вярвам, че в случая с Министерство на икономиката всичко опира до прилагането на правни регулации”, коментира Лукарски и допълва, че важното е да има гарантирани правила, „еднакви и справедливи за всички”.

„Имам самочувствието, опита и знанията да поема поста на икономически министър, който е по-скоро мениджърки и координационен, отколкото чисто икономически”, подчертава той, като дава примери с бившия премиер на Франция Никола Саркози и шефът на МВФ Кристин Лагард, които са мили министри на икономиката, а по професия са юристи.

„Сигурен съм, че са разчитали на перфектен екип от експерти икономисти – нещо, на което ще разчитам от колегите в Реформаторския блок, чиято кандидатура съм”, пише още председателят на СДС.

По думите му министърът на икономиката няма за задача да прави планова икономика, защото „такава, за щастие, вече няма”. „Той трябва да работи за регулиране, подпомагане и развитие на бизнеса, така, че той да създава нови работни места. Което, да ме извиняват всички критици, е въпрос на законодателна рамка и контрол”, подчертава той и описва какви са неговите убеждения за развитие на икономиката.

„А доколкото останалите въпроси... Кандидатурата ми беше издигната от г-н Радан Кънев. Това могат да потвърдят всички, присъствали на председателския съвет на Реформаторския блок. И – да, моята приятелка се казва Ива. Нося отговорността си за всичко това”, заключва Божидар Лукарски, коментирайки и връзката си с Ива Йорданова

Тя беше назначена за заместник-директор на Държавната агенция за българите в чужбина, но подаде оставка, след като беше наричана скандално назначение, посочена благодарение на връзката си с Лукарски.

Тази сутрин съпредседателят на РБ Радан Кънев защити номинацията на Божидар Лукарски за поста, като заяви той има много сериозна визитка. „Аз самият съм юрист и съм последния човек, който ще каже, че юристите могат да бъдат само министри на правосъдието. Оттам нататък кой с какво може да се справи много бързо се вижда”, коментира той.