Срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев трябва да предизвика реакцията на институциите, а не само политически коментари. Това подчерта председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов в студиото на „Тази сутрин”.

„Имаме повикване на главния прокурор от Георги Гергов, крупен бизнесмен, на среща, на която участва и друг крупен бизнесмен, който е и издател. Срещата е преди избори и повикващият е член на Изпълнителното бюро на политическа партия. Сега разбираме, че има разследване и срещу единия, и срещу другия. Самите факти подсказват, че това не е редно и трябва да има определена реакция на институциите и обществото. Президентът мълчи, бъдещият премиер взема ролята на адвокат на г-н Цацаров”, коментира магистратът.

Според него сегашната „хиперактивност” на прокуратурата е с цел да се създават нови скандали, които да отвличат темата от въпроса кой какво е поискал на срещата в ЦУМ: „Ами ако те не са се разбрали и на база на това са тези акции на прокуратурата? (…) Никой не е завел под ръка главния прокурор при г-н Гергов, политик, който има отношение към обществените поръчки”.

Лозан Панов и други петима членове на Висшия съдебен съвет внесоха искане за проверка на случая, като скоро след това започнаха масирани атаки срещу съдия №1 в някои медии, а ВСС ще се занимава и с обвинения, че той е подлагал магистрати на натиск.

„Всички пиар агенции на прокуратурата – „Телеграф”, „Монитор” (и двата – собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски-б.р.), „Труд” и „Блиц”… Всеки, който прояви някаква критичност, изисква нещо от главния прокурор, да се свети името Му, е обект на медийни манипулации, лъжи. Във ВСС очаквам да ме тричат, линч – за това, че по някакъв начин съм въвел тази тема, касаеща главния прокурор”.

Панов подчерта, че за междуличностен конфликт с Цацаров не може да се говори. „Тези, които са ме избрали, казват „Бъди като нас”. Казват, че аз имам добра работа, защо да се ангажирам с тези теми, при положение, че мога да си стоя на завет и да не върша нищо”, коментира шефът на ВКС, като направи алюзия с думите, които Сашо Дончев твърди, че главният прокурор е използвал спрямо него и бизнеса му.

Той посочи, че протоколите от събрания в съдилища преди предстоящите избори за нов Висш съдебен съвет ще бъдат публикувани на сайта на Върховния касационен съд и по този начин ще отговори на обвиненията в натиск.

„Оставам с убеждението, че тези хора във ВСС работят по правила, начертани на бели покривки на хотел извън София, ярко пропагандирани от „Телеграф”, „Монитор”, „Труд” и „Блиц”. Моите правила са приети и публикувани в „Държавен вестник”, категоричен беше Лозан Панов.