Нямам никакви илюзии, че ще е лесно. Това заяви Лютви Местан по време на Учредителното събрание на новата партия ДОСТ.

Местан реши да създаде нова политическа формация, след като беше свален от лидерския пост в ДПС и изключен от партията по искане на почетния председател Ахмед Доган.

Учредителите на ДОСТ се обявиха за либерална формация и отрекоха връзки с Турция.

„Защо сега - сега ли прогледнахме? Досега виждахме, но затваряхме очите в името на единството което превърнахме във фетиш. Единство разбирано като аз съм единствен. ДПС е изчерпано като модел и за тях започна обратно броене и ние сме се събрали да направим автентична либерална партия. Ние сме патриоти на гражданска либерална демокрация”, обяви още Местан на учредителното събрание.

Лютви Местан заяви, че Доган е решил да сведе пронатовската му позиция до протурска и е внушил съмнения. Така според Местан почетният лидер на ДПС е обслужил проруските настроения в българското общество.

„Той се отрече от верния път, по който ДПС се движеше при моето председателство - пътят на автентичния евроаатлантизъм”, изтъкна Местан.

Бившият лидер на ДПС заяви още, че Красимир Каракачанов, Георги Първанов и Божидар Димитров са адвокати на ДПС.

На учредяването дойдоха и хора от изселнически организации. Те смятат, че новата партия ще вдигне и избирателната активност в Турция.

А в ДПС от Кърджали заговориха за ДОСТ като за основен политически враг.

„Тя ще е наш противник в това отношение, така че няма какво да ни обединява, след като аз казах, че те се опитват да разединят нашия народ, нашия избирател”, коментира Рушен Риза.

Учредяването на ДОСТ ще бъде финализирано до месец.

Утре лидерът на ДОСТ Лютви Местан ще бъде гост в "Тази неделя" по bTV.

Ще измести ли новата партия на Лютви Местан ДПС от парламента?