Лютви Местан и останалите отцепници от ДПС учредиха новата партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ (ДОСТ).

На учредителния конгрес присъстваха повече от 1000 души от страната и чужбина, включително турският посланик Сюлейман Гьокче, както и представители на посолствата на Франция, Украйна и Полша, депутати и представители на Партията на справедливостта и развитието в Турция, на Партията на националното движение и на Републиканската народна партия и олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу.

Снимка: Ладислав Цветков

Моментален отзвук в социалните мрежи обаче намери изказването на Семир Ялчън от Партията на националистическото движение в Турция.

Където и да се говори турски език, това място за нас е част от нашата родина“, каза Ялчън.

С пълно единодушие Местан беше избран за председател на новата политическа сила.

Той заяви, че ще остане „верен приятел“ на съмишлениците си.

На форума беше утвърден и устав на партията, в който е въведен принцип за мандатност на председателя и областните председатели, които ще могат да ръководят в рамките най-много на два мандата.

„Делегатите са тук въпреки натиска и репресията, на която са подложени“, каза в началото на речта си Местан.

„Учредяваме една нова, либерална, откровено натовска и европейска партия, която ще служи на българските граждани“, каза още Местан в речта си.

„ДОСТ се учредява в името на равноправието на всеки български гражданин, независимо на какъв език за първи път е произнесъл думата „мамо“ и каква вяра изповядва в създателя“, посочи Местан.

„Ние ще освободим избирателите от безалтернативността да гласуват за партии, чиито лидери, със своята абсолютна власт, отдавна са превърнали принципа за единството в принцип на единственост, незаменимост и пожизненост в духа на отречените тоталитарни модели. Това са модели, при които лидерството се изгражда в култ към личността до степен, че лидерът е прав, дори когато е съгрешил. Само че от историята знаете как завършва всичко това“, каза Местан.

Според него абсолютната власт ражда произвол и корупция. Затова ДОСТ ще бъде и решителна антиолигархична партия, подчерта той. Решени сме да се изправим срещу вкорененото задкулисие, да го разобличаваме и да бъдем неговата либерална алтернатива, каза Местан.

Той определи Турция като стратегически партньор за България. „Нямам никакво намерение да плащам политически данък за каквито и да е представи за Турция като заплаха за националната ни сигурност и националната ни идентичност“, подчерта той. По думите му за България ще е полезно да се разработи специална стратегия за отношенията с Турция. Ако България и Турция работят заедно, биха допринесли много положително за сигурността на ЕС, смята той.

Местан припомни декларацията, която в края на миналата година прочете от парламентарната трибуна, в защита на Турция за сваления руски самолет. „Хиляди пъти бих представил тези декларации с чувство на изпълнен политически дълг“, заяви той.

ДПС се отрече декларативно от либерализма чрез своя почетен председател, коментира Местан. И европейската, и българската политика се нуждаят от автентичен либерализъм, смята той.

Снимка: Ладислав Цветков

На учредителното събрание присъства и съпругата на бившия лидер на ДПС – Ширин Местан.