„Срещата ЕС – Турция е сериозен геополитически пробив на българската дипломация”, смята лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан.

По думите му този пробив може да стане исторически, но само ако се състои втора среща между ЕС и Турция. „След като на тази среща се реши въпроса за финансирането, следващата среща може да бъде разговор за ценностите”, коментира Местан.

„Турция трябва да стане член на Европейския съюз”, категоричен е Лютви Местан. Според него присъединяването на Западните Балкани включва Турция и Украйно също. „Едва тогава европейският проект ще бъде пълен – Европа ще остане един затворен християнски клуб и няма да бъде достатъчно силен в новата глобална конкуренция”, смята Местан.

На въпрос дали човешките права са застъпени в съседна Турция, Местан коментира, че едва когато сме изпълнили и ние критериите за демократични стандарти, тогава можем да коментираме ситуацията в други държави.

„Турция днес води тежка война с терора”, каза още Местан, но не отговори директно на въпроса за човешките права.

„Душевните граници се простират до там, докъдето има и един български гражданин”, коментира Местан по повод изказванията на Реджеп Ердоган за Казанлък. „От тази гледна точка съм казвал Бурса е България, Анкара е България”, допълни лидерът на ДОСТ.

„В тази теза няма териториална претенция”, каза Местан.

По повод другата коментирана тема около посещението на турския президент у нас, а именно обезщетенията за тракийските бежанци, лидерът на ДОСТ коментира, че да се търси определението „геноцид” за всяка трагедия е прекалено неприемливо”.

„Най-важното е тези проблеми да не се политизират излишно”, каза Местан.

„Ако ние възприемаме като геноцид всяко трагично последствие от която и да е война, то мисля, че само ще влошим двустранните отношения”, допълни още лидерът на ДОСТ.

Вътрешна политика

„Ако в България имаше реална свобода на политическата дейност, ако в България не бяха нарушени конституционните права на българските граждани да участват свободно в изборите, днес ДОСТ щеше да бъде парламентарно представена политическа партия”, смята Местан.

Той коментира, че партията има огромни проблеми с финансирането, защото се издържа само от дарения и членски внос. „Не получавам заплата като лидер на партията”, каза още той.

По повод бившите си колеги от ДПС, Местан коментира, че „не са в час”.

„Тече процес на мащабна ценностна трансформация в етнополето на избирателите турци и мюсюлмани. Идеята да обединим всички турци под едно политическо крило е проблематична идея”, коментира Местан.

По думите му призивът на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ да се закрият алтернативните партии и избирателите да се обърнат отново към ДПС е проява на политическа арогантност.