Решението на Софийския градски съд (СГС) е лоша новина не за "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ), а за България, за демократичния и евроатлантически образ на страната ни.

Това e записано в позиция на лидера на партията Лютви Местан в отговор на решението на СГС да откаже регистрация на новата партия.

По думите на Местан решението е дискриминационно и представлява „брутален акт на погазване на Конституцията”.

От ДОСТ заявиха, че ще обжалват пред Върховния касационен съд (ВКС) в понеделник.

Местан припомни, че на откритото заседание на съда на 27 юни прокурорът е заявил, че учредителните актове на ДОСТ са в пълно съответствие и с Конституцията, и със Закона за политическите партии, и на това основание е призовал съда да регистрира партията.

Мотивите на съда а откаже регистрацията на новата формация бяха, че абревиатурата ДОСТ означава "приятел" на турски език и повечето учредители на ДОСТ са етнически турци, а чл. 11 от Конституцията забранява партии на етническа основа.

От ДОСТ пък поискаха поискаха отзоваването на съдията по делото.

По думите на Местан към вече известните мотиви от разпорежданията ѝ съдията е добавила нови два.

"Първият – абревиатурата на партията ДОСТ е била турска дума и за да докаже тази теза, се позовава на "Българския тълковен речник". Апропо, точно с това свое действие тя отрича собствената си теза, защото се позовава не на турски тълковен речник, а на българския тълковен речник”, каза бившият председател на ДПС.

Според Лютви Местан наименованието-абревиатура на управляващата партия ГЕРБ не е българска дума, тъй като думата "герб" в българския език идва от немската дума "erbe" (наследство). Това e двоен стандарт, възропта той.

"Вторият мотив е още по-несъстоятелен. Повечето членове на ДОСТ са били етнически турци и затова партията е била етническа. Няма да коментираме оспоримостта на тезата за съответствие между име и етническа принадлежност”, каза лидерът на ДОСТ.

От БСП не коментираха решението на съда. "Не очаквайте от БСП да се меси в работата и решенията на българския съд", обясни Жельо Бойчев.

От ДПС излязоха с подобна позиция.  

„Не е предмет нито на нашата парламентарна, нито политическа дейност да обсъждаме такива казуси” каза депутатът от ДПС Янко Янков.

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт обаче поздрави съда за решението.