Започнах да говоря за обединение и явно станах неудобен. Това коментира Любен Петров, за когото беше съобщено, че е бил отстранен от поста председател на СДС – София.

Той все още е зам.-председател на партията и зам.-министър на икономиката.

Още преди повече от два месеца, на заседание на Националния изпълнителен съвет на СДС, казах, че бъдещето на партията е обединение на традиционната десница и нямаме път с Движение „България на гражданите“ на Меглена Кунева. Електоратът ни е различен и за тези две години той не се сближи, а по-скоро разделите бяха още по-големи, посочи Петров.

„Първият партньор, с който трябваше да разговаряме, беше ДСБ. Всички в ръководството на СДС в някакви нюанси казаха, че това е добър вариант, но такава среща не беше инициирана от председателя. От там тръгнаха проблемите в софийската организация, започнаха да се подменят хора и структури, което накрая доведе до това фиктивно събрание, което твърди, че ме е сменило“, каза още той.

На въпрос кога и защо се е случил разривът, гостът посочи близостта на лидера на СДС Божидар Лукарки с Кунева, която е дори семейна – съпругата му е активен член на ръководството на ДБГ. „Може би пътят, който вижда за себе си, е там, а не в десницата. Другото, което чувам от колегите, че Лукарски не е приемлив за избирателите на едно такова обединение и подозирам, че се опитват с подмяната, която правят в националния съвет, да си осигурят служебна победа“.

Петров отхвърли твърденията, с които е гласувано отстраняването му – че закрива действащи структури и че от осем месеца не е свиквал заседание на градската организация. По думите му в момента се подменят лица в структурите, които да са удобни на един или друг човек, за да гласуват правилно.

„Аз съм седесар и ще остана седесар до последните си дни“, заяви още той.

Вижте целия разговор във видеото: