Ако в досегашния програмен период приоритет в ОП "Развитие на регионите" са били заведенията за онкологични заболявания в страната, то в следващия програмен период по ОП "Региони в растеж" се дава приоритет на Спешната помощ.

Това обяви днес в Пловдив министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от БГНЕС.

Тя присъства на откриването на новия Лъчетерапевтичен комплекс в града. Министърът уточни, че в момента експерти от Министерството на здравеопазването подготвят пълен анализ за необходимостта от ново оборудване, линейки, реанимобили или ремонт на спешни центрове в страната и трябва да представят пълната картина.

Очаква се най-късно до началото на лятото на 2015 Европейската комисия да утвърди цялостната визия, така че реалното изпълнение на проектите на обща стойност 300 млн. лв. да започне през 2016.

„Спешна помощ е ангажимент на държавата, трябва да се спази европейското изискване за време, необходимо на линейката да стигне до болния”, посочи Павлова.

Заплатите на персонала на персонала няма да се влияят от оперативната програма, но пък осигуряването на оборудването вече спестява пари на Министерството на здравеопазването, което ще бъде основният бенефициент.