Държавата има пари, но те се харчат по възможно най-безобразния начин. Вместо да отделите 2 млрд. за саниране, отделете няколко стотин милиона за ЧЕЗ. За това призова лидерът на АБВ Константин Проданов в студиото на „Лице в лице”.

Ние си купихме ядрен реактор, скоро ще стане музеен експонат, в програмата на правителството няма една дума за ядрената енергетика. Изтеглянето на ЧЕЗ от българския пазар дава шанс на държавата да се върне като собственик в енергетиката, подчерта той.

По думите му трябва да се намерят значително под 400 млн. лева за закупуване на енергодружеството и това не са толкова много пари, щом Центърът за градска мобилност в София се готви да даде 88 млн. за система, която да замени перфораторите.

Според Проданов, харчовете „на парче” в началото на мандата са хубаво нещо, но трябва да се работи за по-мащабна промяна: „Имаме икономика, която не произвежда нищо стойностно”. По думите му инвестициите трябва да са в инфраструктура в цялата страна.

„Ако продължим да мамим бизнеса с евтина работна ръка, той няма да дойде. Евтината работна ръка ако не може да му свърши работа, за какво му е?”, запита той.

По думите му актуалните скандали у нас бледнеят на фона на външнополитическия гаф с неучастието на България на форума в Китай, на който е бил начертан новият Път на коприната: „Това е геостратегическият проект на столетието и ние блестим с отсъствието си”.